FjordSM 2008

FjordSM 2008

Den 18-20 juli 2008 var BKFF arrangör för Fjordhäst-SM i Tingsryd. Här kan du titta på bilder och läsa om tävlingen.Artikel i SmålandspostenResultat
Bildreportage

Reportage från Fjordhäst SM 2008


Så var ytterligare ett fjordhäst SM tillända! Elin och jag åkte upp till Tingsryd rätt så sent på torsdagkvällen och lämnade Johnny med barn, hästar, betäckningar och ett superrörigt stall, då vi haft i princip allt och alla som för närvarande går i hagarna på gården inne för veterinärkoll med blandat resultat...

Resan tog komfortabla tvp å timmar och vi hann inte ens med kisspaus innan vi var framme! Solisen inkvarterades tillsammans med övriga söderskåningar och verkade vara mäkta belåten med att hennes favorit, Pajas, hade fått boxen närmast henne. Tävlingsstallet var jättefint liksom resten av anläggningen och efter att vi konstaterat detta drog vi vidare med vår kombinerade hästtransport/husvagn till den intilliggande campingplatsen, där vi omgående anjöt en delikat kvällsmat under tiden som vi pumpade luftmadrasser.

Därefter skulle jag bara leta upp toaletten och borsta tänderna , men lyckades hitta en spännande stig som ledde upp till anläggningen och tänkte därför kolla till Sol och ge henne en godnattkram, och så vips, gick ett par timmar i goda vänners lag istället... Till sist kom dottern också lommande och hämtade hem sin moder och vi kröp till kojs i mörkret genom att treva oss fram för ficklampan, den hade vi förståss glömt hemma!!


Sova i hästtransport fungerade alldeles utmärkt, dock vaknade jag som vanligt i ottan och tog mig ner till stallet för morgonfodring. Elin fick sovmorgon, eftersom hon jobbat dubbla pass hela veckan både på Ekerödsrasten och hos Anna och Adrian som tillbringat veckan i Falsterbo. Det blev en givande morgondiskussion också över en kopp te i cafeterain tillsammans med Jennika, Per och Åke från Östergötland.

Så var det dags att väcka Elin för att klara av helgens höjdpunkt! Med inköpslistan i högsta hugg körde vi ner till Börjes Hästsportaffär för att införskaffa diverse nödvändigheter och ännu fler onödiga saker. Affären var inte fullt så stor som vi föreställt oss, men tydligen fanns det prylar nog för när vi var klara hade vi handlat lädersadelgjord till Sol, komplett eget träns till Bettie, ny hingstkedja, varsitt par vita helskodda ridbyxor, sporrar till mig, diverse schabrak och borstar. Femtonhundra kronor fattigare vandrade vi ur affären, kompletterade med en ficklampa och ett par tuggummin och åkte tillbaka till stallet för att fixa till Sol inför den inledande paraden och invigningen. Det är ett uppskattat inslag men för vår del skall vi nog välja bort det i framtiden då en tävlingsladdad Sol, inte är alltför säker och trevlig vid ett sånt tillfälle.


Därefter intog vi publikplats för att heja på våra lagkamrater som startade i precisionskörningen, förklass, allround samt SMklass. Det blev riktigt fina prestationer för Södra Skånes del. Annelie körde Skruttan till en fjärdeplacering i förklassen, men fick tyvärr ett hjärnsläpp strax innan de sista hindre i SM klassen och valde fel väg, vilket ledde till en uteslutning. Anna-Karin och Sivert gjorde en superfin runda i SM klassen och lade beslag på en fjärdeplats och blev därmed också årets junior i precision. Loranga och Malin satsade lite väl djärvt och drog därigenom ner en del bollar, och fick se sig utanför placering.

Dottern var väldigt peppad och ett tag förvandlades hennes hopphästpengar, i tanken, till en maratonvagn istället, vi får väl se vad det blir...

Kvällen blev inte alltför sen, och jag tror att vi slocknade samtidigt och sov som stockar hela natten.


Lördagen var som vanligt SM.ets mest fullspäckade dag med både dressyr och brukskörning/ridning på schemat. Tyvärr hinner man oftast inte se bådadera, och eftersom vi är mest inriktade på ridning och Elin skulle starta förklassen så inriktade vi oss på inomhussittande istället trots att solen sken gott på stallbacken.

Elins dressyrträning har det inte varit mycket bevänt med i vår och sista tävlingen var KM i höstas, så några storprestationer hade vi  inte förväntat oss. Dock spottade de upp sig ett par placeringar sedan förra året, gott så, det fattas fortfarnde en del för att det skall kunna bli en komplett ritt, Sol är för öppen i formen i galoppen fortfarande. Godkänd ritt iallfall


Läktarfolket fick iallafall se en hel del riktigt fina ritter, jag blev oerhört imponerad av Manner, född på granngården (Solhems Nalle-Graan), som debuterade i SM sammanhang och det så väl att de fick pryda sig i röd fjärdeplatsrosett två gånger! Även Sols halvbror Sintro (Furubäcks Inter-Gjöstein) debuterade och det med en sjätteplacering i förklass och troligen åtta i SMklassen. Hennes tränare, Agneta med Contess (etta på riksutställningen samma år som Sol blev trea) var i särklass och gjorde två mycket prydliga ritter som belönades med dubbelguld. Allra nyfiknast var vi väl allihop på ÅRETS COMEBACK - dvs Stefan Malmqvist på Trojh... Inte heller behövde vi bli besvikna! Trots nästan fem års separtion gjorde de forna tävlingskamraterna en superfin Lätt A ritt, nästan lika mjukt och prydligt som i fornstora dagar, härligt att se!!!


På kvällen blev det en hejdundrande SM middag inne i ridhuset. Fläskfile med tillbehör och trevlig underhållning av ett lokalt band som spelade irländsk folk-rockmusik och många goda vänner att prata med gjorde att vi alltför sent kom på att det var dags att komma i säng med tanke på morgondagens hoppning. Regnet öste ner när vi åkte till campingen och det fortsatte det att göra hela natten.


Klockan sex gick reveljen för vår del, frukost och sen var det bara att släppa luften ur luftmadrasserna och koppla och flytta vårt zigenarläger ner till tävlingsplatsen. Städa undan räknade jag kallt med att jah skulle göra mellan hoppklasserna!

Lagom till klassens början kom även våra goda grannar på stuteri Gulmåra körande och hade med sig Johnny och pojke A, jätteroligt att de hann i tid, trots att det blivit tidigt även för dem, då Marita hjälper Johnny med betäckningarna då jag är borta.

Sol startade sist i förklassen och det var en något bekymrad Elin som traskade banan. Våran häst gillar ju inte alls att bli blöt om fötterna och faktum var att trots att banan inte var hal eller annat av regnandet så stod det dock vatten på banan. Banan var väldigt trevlig, inga större svårigheter, men fina, fylliga hinder med mycket blomsterutsmyckningar, och de flesta hästarna verkade också trivas på den. Vann gjorde Elins stolliga parhäst från Nordiska i fjor, Sofia Dahlgren på Hubert från Östergötland. Det var full gas som vanligt, och det höll på att bli en störtdykning efter sista hindret, men Sofia höll sej kvar och lyckades komma innanför mållinjen innan hon fick krama gruset!

Sol gick också en dubbelnolla, det såg väldigt enkelt ut och det syns att hästen är glad och tycker att jobbet är roligt igen! Underbart. Tiden räckte till en sjätteplacering, men eftersom det strulade till sig på prisutdelningen var hon ovetande om detta och var ute och skrittade Sol tillsammans med Anna-Karin och Sivert istället.


Inför SM klassen byggdes banan om en smula, bl.a lade banbyggaren in en kombination, en trång sådan, in på oxer och ut på rättuppstående. Vi stegade och fick det till ca 7 meter så Elin beslöt sig för att rida på ett galoppsprång. Några större andra svårigheter var det väl inte, förutom då att hinderhöjden låg på 90 cm istället.


Lagom runda, glada Solisen gjorde ytterligare en fin runda, en liten miss från Elins sida då hon red med lite mycket hand mellan tvåan och trean kostade dem en plats i omhoppningen, men fyra fel och en sjutusan till grundomgångstid gjorde att Elin ändock var jättenöjd med sin häst! (Och vi med vår unge). Sexa även i SMklassen, bäst bland fyrfelarna!


Två timmar hem och så längtar vi redan till nästa SM som också kommer att bli ett Nordiskt Mästerskap...


Blekinge-Kronobergs Fjordhästförening skall ha all heder av detta mästerskap, det tredje vi deltar med häst i och ett av otaliga som vi bara varit åskådare på eller arrangörer till. Välorganiserat, fina banor, priser, vi kan inte finna någonting att klaga på! Service i kafeterian med god dagens rätt skall också ha ett stort beröm! Tack alla som jobbat och slitit för oss!!!!


Ps!  Eftersom hästen kändes pigg och glad så blev det en ny tävling redan helgen efter SMhelgen! Elin och Sol startade två Lätt Cklasser på Hästhagens Ryttarförenings lokal tävlingar.

Det var fruktansvärt varmt, när vi åkte iväg 9 på morgonen slickade redan kvicksilvret 22 graders strecket på termometern.


I vanliga fall blir vår fjordhäst inte kommenterad, men tydligen var det någon förälder som inte sett vår ädla gula springare förut, som förfasade sig över att hon skulle behöva utstättas för pinan att göra bort sig på banan. Vi kommenterar inte alls denna sortens uttalanden längre, men Elins klubbkompisar var snabbt till hennes försvar.


Eftersom de var efteranmälda så startade de allra först och nollade med en jättefin runda, så pass bra att det bara var en till som klarade hennes omhoppningstid, och den lilla hejarklack som nästan alltid finns när de hoppar jublade åt en fin andraplacering! Runda nummer två blev det ett hårfint pet i grunden, men allra bästa tid av fyrfelarna gav dem en 16/37 startande.  Nu är alltså första kvalet till nästa SM avklarat, så förmodligen syns vi igen!      Ds.


/Annette Grönkulla stuteri