2015

Reportage 2015

Hubertusjakten 2015  


Lördagen 1/11 kl. 12.00 var det dags för Hubertusjakt som Lena Persson i Barset arrangerar varje år.


Vädret vi fick under dagen var gråmulet och fuktigt, ett typiskt Novemberväder kan man nog kalla det. Jakten började i Lenas kök med en smarrig äppelpaj innan det var dags att göra i ordning hästarna.


Därefter bar det iväg med 6 fjordingar och 3 Islänningar på slingriga stigar i skogen och otroligt fina skogsvägar. Efter en stund så kom vi fram till ängen där alla dagens hinder stod placerade. Ett smidigare och säkrare sätt än att hoppa efter varandra i skogen, nu kunde alla välja hur många och vilka hinder man ville hoppa och i sin egen takt. Kul var det när man började få flyt på det men tyvärr så tog orken i hästen slut ungefär samtidigt. När alla kände sig färdighoppade så fortsatte vi den fina ridturen.


Sen var det dags för fikapaus med pepparkakor och varm glögg, perfekt när man började bli lite småfrusen.


Ridturen fortsatte ytterligare någon timme till innan vi var tillbaka hos Lena. När alla sadlat av sina hästar så var det dags att till fots leta efter den åtråvärda rävsvansen som Gisela hade gömt i en hage, tog inte så många sekunder innan jag glad som en lärka utbrister -Jag har hittat den! Den var väldigt fin och gosig. De andra fick varsin ficklampa i tröstpris vilket inte är helt fel nu när mörkret har kommit.


Dagen avslutades med korvgrillning så alla var mätta och belåtna när vi åkte hem.


Jag hade en jättetrevlig dag och tror att alla andra hade det också. Ett STORT TACK till Lena och alla andra som hjälpte till på ett eller annat sätt.


Bilderna går att se i Fotoalbumet


//Maria Wieslander


Tantridläger 2015


Årets Tantridläger var oerhört efterlängtat för min del, och alla mina förhoppningar infriades. Jag tjuvstartade och kom redan på fredagskvällen. Lissi var också pigg och kände igen sig direkt hos Lisbet och Rune i stall Ängaholm. Premiär för oss tillsammans, men vi har ju flera tantridläger bakom oss ändå.


Tidigt på lördagsmorgonen kom alla de andra deltagarna och så förstås vår tränare, Birgitta Bergstrand från Stall 2000. Vi samlades för planering av helgen över en kopp kaffe (eller vad man nu ville dricka) och ett lass goda frallor. I år var det några nya ansikten och det är alltid roligt, även om man samtidigt saknar de som annars alltid brukar vara med….. Vi var totalt 11 ryttare, som red olika pass allt efter intresse och utbildningsnivå. Kanske även kondisen spelade lite roll här…..

Efter bara någon timme var dagens träning igång. Vi fick alla ett pass dressyr på förmiddagen, fördelade i olika grupper mot bakgrund av våra hästars utbildningsnivå. Alla fick chans att jobba igenom sin häst i alla gångarterna och vi fick som vanligt något med oss att träna på hemma. Vi blev nog alla även ganska varme i det fina sensommarvädret.


Efter en god lunch var det därefter dags för eftermiddagspassen. Här var det lite olika vad vi gjorde. Några red över bommar, däribland jag och Lissi, några hoppade och så var det Lena R som provade tömkörning med min Halling. Han har varit hos Lena under våren och har utvecklats väldigt fint hos henne.

Dagen gick väldigt fort och den avslutades, enligt tradition, med grillning i trädgården och efter det en pratstund i Lisbet och Runes mysiga kök. God mat, lite vin och trevligt sällskap. Kan det bli bättre?


Nästa morgon väntade ett spännande träningspass. Vi fick göra olika övningar utan stigbyglar för att få en bättre sits. Till exempel skulle vi ”leta upp” våra sittben, göra cirklar med knäna, ”sitta med jockeyläder” och annat nyttigt. Det ingick även övningar för att mjuka upp axlarna, bålen och händerna. Vi skulle låtsas hålla vattenfyllda glas i händerna, vi skulle göra en volt bara genom att styra med blicken (vilket fungerade utmärkt). Vi red hur fint som helst med långa magar och de flesta av oss kände nog att det inte vore fel att länga stiglädren ett hål efteråt.


Efter lunch var det så dags för dagens sista pass. Även idag valde jag att rida Lissi över bommar och nu skulle vi träna sits och balans även här, knyta tyglarna, släppa dem och hålla armarna rakt fram över bommarna. En jättenyttig övning, även om jag fuskade och höll i tyglarna när vi skulle galoppera över bommarna. Lena P visade dock ”var skåpet skulle stå” och galopperade fint över alla bommarna på sin Lovis, med armarna rakt fram. Imponerande.


Som avslutning på dagen red Liselotte Lindberg, Lotta, ett dressyrpass på sin fine valack Ängaholms Helge. Vi satt samtliga helt andäktiga och tittade på hur fint hon red. Helge bara dansade fram och Lotta är en väldigt duktig ryttare som rider med små, fina hjälper och verkligen får fram det bästa av sin häst. Ett föredöme som jag hoppas att vi får se på tävlingsbanorna framöver. Varför inte Fjord-SM?

Glada och trötta åkte sedan var och en hem till sitt, med tanken på kommande träningsdag, kanske redan i september. Tänk att det kan vara så roligt att utvecklas tillsammans med våra fyrbenta vänner.


Vid tangentbordet:

Elisabeth


Foton: Gisela och Renée


Bilderna går också att se i Fotoalbumet

Dressyrträningen i Barset 5/4-2015.


Dagen var väl inplanerad förutom att jag jobbade fram t.om kvällen innan.

Funderade hur jag skulle lösa detta,hungriga ryttare kräver ju mat o det fanns ingen tid att hinna laga den.Bra då att ha världens bästa granne, som trots att hon själv skulle rida erbjöd sig att laga tacopaj till oss.Tack Hanna!

Blev klar sent i lagårn kvällen innan o körde hem vid 21-tiden,när jag passerade Älmhult hade Maxi stängt för länge sen.Tur då att vi har Konsum som alltid har öppet till 22.00,där köpte jag lite frallor o pålägg samt lite gott till fika.


Träningsdagens morgon var det till att stiga upp tidigt o ta in Lovis som behöver vila en stund innan hon jobbar. Annars går hon med bromsen i när man är på en ridbana.Sedan skulle frallorna bres o kaffet kokas vilket alltid tar längre tid än man tror. Tur att Malin (som har anlag till konditor o är jätteduktig) lovat baka en kaka.

När jag trodde allt var under kontroll slog det mig.. paddocken!  Eftersom jag inte varit hemma hade  ingen harvat den,det brukar ju  jag göra med hästarna. En kvart kvar till första ryttaren ska rida,fort efter en grimma o med språng ut i hagen. Frida blev den utvalda eftersom hon inte skulle vara med på träningen,på med selen(någon borstning hann vi inte med)o koppla harvarna.Frida tyckte nog det var en rolig lek, hon har aldrig fått springa full fart med harvarna innan men nu gick det undan vill jag lova..


Prick 10.00 körde vi ut genom grinden så Hanna kunde sitta upp på sin pigga islandshäst Ru`n o börja sitt träningspass för Carina Eckerbom. Känner nu att det är en himla tur att jag inte ska rida själv den här gången för jag är totalt slut.. Skönt att bara kunna sätta sig ner i solen med en kopp kaffe o titta på dom andra.

Elisabeth red Lissi som vanligt,dom har blivit ett bra team tillsammans. Malin var med på egna lilla Brynolf som fick träna på att lyssna på matte o inte bara springa som han gillar.René hade med sig Scott som nog kände sig lite som hemma.  Lena R lånade Lovis som inte hade någon bra dag.. ingen egen bjudning alls så Lena jobbade nästan ihjäl sig, tillslut hämtade vi långpisken o då blev det lite fart i Lovis en stund så hon kunde jobba lite.  Sist men inte minst! , var Gisela o Zaga som inte var riktigt överens om galoppen-ska det va med bakutspark eller inte?? 

Carina var väldigt nöjd med alla ambitiösa ryttare o hon är riktigt förtjust i våra små fyrbenta pållar. Ser fram emot nästa träning i Barset..


Nu återstod bara lite trevlig samvaro o god mat borta hos Hanna innan vi skiljdes åt för den här gången.     


Skrivet av Lena Persson, som inte red den här gången...