2010

Reportage 2010


Hubertusjakt 2010 hos Lena Persson


I vanlig ordning utgick vi från Lena och Bernt Perssons gård i Bardshult utanför Pjätteryd. Jag som skriver heter Hanna och bor också i Bardshult. Det var tredje gången jag ställde upp i Hubertusjakten. Vad som skiljde årets start från tidigare års var att Smålänningen fanns på plats för att intervjua oss ryttare och fotografera oss när vi gav oss iväg. Vi var intressanta nog för att uppta hela förstasidan i nästkommande måndags tidning..=) I år var vi åtta ekipage som deltog; fem fjordhästar och tre islänningar.

 

Efter att ha "showat" lite för Smålänningens reportrar gav vi oss iväg. Turen gick först via Västervik till Bårshult och längs den fina skogsvägen hade Lena byggt upp hinder som alla flög över glada i hågen! Eftersom jag vet att min häst Hetta gärna vill börja tölta innan hon kommer fram till hindren så la jag mig sist för att inte "rensa" vägen åt övriga..=) Hetta for dock över hindren galant! I Bårshult mötte Bernt, i vanlig ordning, upp med varm glögg och pepparkakor. Mycket uppskattat av såväl ryttare som hästar!

 

Vår tur fortsatte sedan från Bårshult runt Hällhult och sedan hem på fina små skogsvägar. Väl hemma hos Lena och Bernt igen hade en rävsvans gömts någonstans i sommarhagen... Alla ekipagen gav sig ut på rävjakt och jag och Hetta kammade till slut hem segern! Som avslutning bjöd sedan Bernt på grillad korv med bröd! En härlig dag i vårt fantastiska Bardshult! Nästa år är det kanske dags för just dig att vara med på Hubertusjakt..?//Hanna Sandstedt

Tantridlägret 7-8 augusti 2010I år firade vi 10-årsjubileum hos Lisbeth och Rune och som vanligt hade vi några härliga dagar tillsammans. Nya för i år var Gunilla och Linnea. Gunilla var med på träningsdagen i våras, så hon var faktiskt inte helt "ny". Linnea är hennes trevliga hästskötare och vi hälsar gärna fler såna välkomna på vårt läger. Om detta med ”Tant” skulle avskräcka någon så får vi väl ta upp det där med namnbyte på något styrelsemöte. Kanske något mer könsneutralt namn så kan vi locka dit lite killar också!


Vi andra som var med i år var Lena, Karin, Ulrika, Lotta, Matilda och så jag själv. Lisbeth red inte den här gången utan såg i stället till så att vi var mätta och belåtna hela tiden.

Lägret började med fika och genomgång av vad vi ville träna på. Birgitta Bergstrand från Stall 2000, vår lärare, var som vanligt väl förberedd med förslag på övningar och aktiviteter som skulle passa oss på de olika nivåer vi befinner oss och de mål vi har med vår ridning och vårt umgänge hästarna.

Innan lägret hade vi framfört önskemål om att få prova på löshoppning och tömkörning. Birgitta berättade om sina kurser i tömkörning på vår träningsdag i våras och många av oss blev inspirerade att prova på denna typ av träning som är ett utmärkt komplement till ridning och vanlig körning med vagn efter hästen.På lördagsförmiddagen red vi ett dressyrpass och var uppdelade i två olika grupper. Birgitta är noggrann och har väldigt väl genomtänkta övningar och tips så att vi ska kunna ha något att jobba med hemma efter kursen. Jag tror att alla fick sina hästar genomjobbade och vi själva hann få upp flåset inför resten av dagen.


Efter en god lunch fick min lilla Sari prova på lösdressyr. Hon pinnade runt med en gjord runt magen och inspänningstyglar och undrade vad detta nu var för något. Vi tvåbenta fick tips om hur man ska fästa tyglarna i gjorden och att det går alldeles utmärkt med gummistroppar från en presenning, karbinhakar och gamla stigläder i stället för dyra inspänningstyglar. Passar oss fjordhästägare bra, för vi är ofta inte några direkt rika människor (mer än i sinnet och så har vi förstås våra fina hästar!).

Därefter fick Karin och Linnea en hopplektion och sedan avslutade vi med att  de som önskade fick prova på löshoppning. Det gillade hästarna och de som inte provat på tidigare behövde inte många försök för att förstå vad det gick ut på. De pinnade på för fullt och skuttade glatt över hindren för att få smaka godiset som väntade i baljan. Vi tvåbenta fick tips på hur man bygger en lämplig löshoppningsbana med rätt avstånd, typ av hinder osv.

Nu hade det blivit dags att pyssla om och släppa ut hästarna och sedan fick vi ta en efterlängtad dusch. Det var riktigt varmt under löshoppningen så jag tror att alla var ganska svettiga vid det laget.

Därefter började vi fixa med maten och just som vi börjat äta, kom de första regndropparna. Vi satt ute en stund till, men sedan gav vi upp och fortsatte äta inne i köket. Efter maten kom allehanda andra godsaker fram och allteftersom dessa intogs steg temperaturen både på oss och i köket. Om jag minns rätt, närmade det sig 28 grader efter ett slag. Härligt med tantridläger!!


Nästa morgon var det dags igen för ett dressyrpass. Vi fick träna på att rida utan stigbyglar och det är väldigt nyttigt att göra det emellanåt (kanske är det därför jag släpar mig fram idag….). Alla blev nog impade av att Lena fixade att sitta kvar på  Nordman när han tog ett jätteskutt över bommen och drog iväg i full galopp!!

Efter dressyrpasset fick vi titta på en film om tömkörning och vi fick en genomgång av vilken utrustning man behöver. Vi åt en god sallad och sen var det dags för var och en att en prova på att tömköra sin häst. Det visade sig inte vara helt lätt att hålla reda på långa tömmar, pisk, häst, sina egna fötter och sen även utföra något med hästen.

Birgitta hjälpte oss och jag tror att alla blev inspirerade att fortsätta med denna typ av träning. Gissar att det kommer att inhandlas ett antal tömkörningsgjordar den närmaste tiden.


Lägret avslutades med gemensam fika och lite funderingar på fortsätt träning både hemma och hur vi ska lägga upp våra gemensamma träffar. Jag tror att alla fått inspiration och lite nya tankar på hur vi ska få vår tillvaro tillsammans med våra fyrbenta vänner ännu ett snäpp bättre.

Jag och Ulrika har förresten redan beställt tid för en privatlektion i tömkörning med Sari och Alva!


Vid tangentbordet

Elisabeth
Premiering på Fogdagården i Tingsryd den 21 juli 2010


Så var det då äntligen dags att stambokföra mitt ”gamla” sto Lina. Ja egentligen så heter hon Carolina. Men när jag köpte henne så umgicks jag med två som heter Carolina och min svägerska heter Carolina så det blev kort och gott Lina.

Allt började flera veckor innan med planering och ja motionering. Men tyvärr så fick motioneringen ett abrupt slut innan den ens hade börjat.


1981 blev jag avslängd från min häst rätt i en sten och med påföljden att jag slog av min svanskota.


Denna slog jag upp när jag skulle börja rida min häst inför premieringen. Jag trillade ju så klart av. Kunde knappt gå, sitta eller ligga. Hade glömt hur ont jag hade haft under flera år. Kunde knappt ta mig in och ur bilen heller. Kan säga att jag kände mig som ja runt 90-100 år faktiskt. Inte för att jag tro jag lever så länge så att jag kommer att få veta. Vad skulle jag göra nu? Jag kunde inte rida henne och jag skulle ju knappast kunna visa henne på premieringen heller. Man blir bara så ledsen.


Men tur är så har jag i min vänkrets i föreningen snälla människor så var villiga att hjälpa mig. Tack Elisabeth och Lena för hjälpen. Elisabeth visade och Lena red för domaren.


Själv så hade jag lovat (nu när jag inte skulle göra något själv) Regine att jag skulle foto lite under dagen. Kameran var med och jag tog några bilder. Ha överseende, jag är inget proffs.


Där fanns många hästar. Allt från shettisar till ardenner men fram för allt så var där fem fjordingar som visades. Jag tror att vi alla var från föreningen. Möjligtvis en som inte var medlem.


Men här kommer några bilder.

Lisbeth visade sin Helge som fick 39 poäng. Han gick så fint och skötte sig exemplariskt.
Helge

e: Kim Hero 221

u: Ängaholms Vanja 3390

Sedan hade vi Lena som visade sin Lovis som fick hela 42 poäng. Hon skötte sig också mycket bra. Om än så gav hon några små tjuvnyp på Elisabeth som höll henne vid några tillfällen.

Lovis

     e: Kim Hero 221

    u: Loella 2860


Och så blev det visst några bilder på mig också Elisabeth skulle ta en bild men se hon hade

nog fanken klister på fingret för det blev många bilder. Till min förskräckelse.
Lina

e. Nambus 174

u: Fidola


Här kommer några fler bilder som jag tog under dagen

Precisionskörningen den 5/4 i Ingelstad


Resultat från precisionskörningen den 5/4 i Ingelstad.

Klass +40 cm, bed A med idealtid:

1:a Karin Gustavsson med Lissi

3:a Ulf Svensson med gullan

4:a Lena Rolfsson med Nordman

5:a Åke Peterson med Krona.


Uttagningsklass till SM fjordhästar klass +30 cm bed. A med idealtid.

2:a Ulf Svensson med Gullan

3:a Lena Persson med Nordman

4:a Åke Peterson med Krona